3 kritische netwerk beheer tools

Bij een eigen netwerk hoort ook monitoring. Immers, jij wilt niet dat klanten jou op moeten bellen voordat je weet dat er iets met jouw netwerk aan de hand is. Dit wil je natuurlijk voor zijn. In dit artikel stellen wij 3 kritische netwerk beheer tools aan jou voor. Dit zijn tools die jou helpen om jouw kritische netwerk te beheren.
Observium

Observium is een PHP & MySQL-gestuurde netwerkobservatie- en monitoring toepassing die een breed scala aan besturingssystemen / hardwareplatforms ondersteunt, waaronder Linux, Windows, FreeBSD, Cisco, HP, Dell, NetApp en nog veel meer. Het probeert een robuuste en eenvoudige webinterface te bieden om de gezondheid en prestaties van uw netwerk te bewaken.

Observium verzamelt gegevens van apparaten met behulp van SNMP en geeft die gegevens grafisch weer via een webinterface. Het maakt gebruik van het RRDtool-pakket. Het heeft een aantal ontwerp doelen, waaronder het verzamelen van zoveel mogelijk historische informatie over apparaten, welke volledig automatisch worden ontdekt bij een kleine of geen handmatige onderbreking. Daarnaast heeft Observium zeer eenvoudige maar krachtige interface.

Je kunt dus jouw gehele server en netwerkpark monitoren via Observium. En het mooie is ook nog; het is gratis! Het is open-source en daarom gratis te downloaden en te gebruiken.

Bekijk snel de online demo van Observium dat door de ontwikkelaar is opgezet op de volgende locatie:

  1. http://demo.observium.org/

NetBox

Netbox is een gratis en krachtig hulpmiddel voor IP-adres (IPAM) en datacenterinfrastructuurbeheer (DCIM). Het wordt gebruikt voor het opslaan van informatie over uw netwerken, VM’s, inventarissen en nog veel meer. Het is oorspronkelijk ontwikkeld door het netwerktechnische team van DigitalOcean. Deze tool is geschreven in het Django Python-framework en is gebaseerd op de PostgreSQL-database. Het doel is om te functioneren als een domeinspecifieke bron van waarheid voor netwerkoperaties.

Netbox is hier te downloaden: https://netbox.readthedocs.io/en/stable/

External Monitoring

Het is ook belangrijk om een soort externe bewakingsdienst zoals Pingdom te hebben om uw servers extern op IP / HTTP-niveau te bewaken. U krijgt dus een sms of e-mail wanneer de server (s) niet beschikbaar zijn voor het geval uw interne monitoring het niet opmerkt of niet reageert.

Deze 3 tools zijn een heel mooi en krachtig begin om je eigen netwerk en servers te monitoren op een kosten-effectieve en geavanceerde manier. Uiteraard kunnen wij deze monitoring setup ook geheel voor u opzetten en invullen.

Als je dit artikel waardevol vond, vergeet dan niet deze te delen!